fbpx

MUTARE-VOLUTION (o l’efecte papallona)

La Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, m’ha convidat al primer workshop Mutare, el primer de tres tallers per incorporar una visió transformadora en els projectes culturals.

Dit d’una altra manera, em dedicaré a fer de voyeur. És el segon any que hi participo, però enguany no hi diré res.

No he fumat durant dues hores. He esgarrapat temps al temps per poder-hi anar, observar i no obrir la boca. Bé, he fet algunes trampes, ja em coneixeu. Com a dona, m’ha tocat també cedir la meva veu, sense treure’m les ulleres liles. Tant se val, avui ningú les veu. Quina ironia… Mareta meva, quines coses que em fan fer! (que es tradueix en un he-disfrutat-com- mai-a-la-vida, EVIDENTMENT).

mūtāre torna a aixecar el vol aprofundint en com es poden fer projectes culturals amb impacte social

 

Més de 30 persones es van plantejar el 7 de maig com han de ser els projectes culturals amb voluntat de transformació social pel que fa al procés metodològic, concretament a la viabilitat, la participació, l’avaluació i la replicabilitat. Si vols conèixer les primeres conclusions, dona’t d’alta aquí i en breu te les enviarem.

Però no cal esperar a tenir les conclusions per explicar-te com va anar el taller i algunes de les idees més destacades. La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, i Roberto Gómez de la Iglesia, gestor i mediador cultural i director de la plataforma c2+i i de Conexiones improbables, van aportar elements per a la reflexió.

Per a Marta Esteve, el taller és un exemple pràctic i concret de l’aportació de la Fundació al sector cultural, ja que va ser un nou espai on es va posar de relleu l’impacte de la cultura, on es va donar veu al sector, on van confluir-hi altres àmbits, i tot plegat, amb l’objectiu de promoure projectes culturals transformadors.

Per a Esteve, aquest taller i els dos següents responen a la necessitat d’aprofundir el decàleg mūtāre després d’haver-lo aplicat en diversos projectes i comprovar la seva utilitat. L’objectiu final és confeccionar un llibre obert de la cultura i la transformació social, un espai digital obert a tothom amb eines i recursos útils i fàcils de fer servir a l’hora de dissenyar i avaluar projectes culturals transformadors.

A mode d’inspiració, Roberto Gómez va traslladar la necessitat de posar la cultura i les arts al centre d’altres disciplines per tal de transcendir socialment. El repte de la cultura, segons Gómez, és que la sanitat, l’urbanisme o la governança incorporin la cultura en el seu dia a dia com a procés d’innovació. “Llavors, la contribució de la cultura a la societat serà inqüestionable i es convertirà en imprescindible. Hem de sortir de la nostra bombolla”, sentencia.

mūtāre és una manera de pensar i de fer, un moviment. La reflexió la van provocar Marta Esteve i Roberto Gómez, i també les següents preguntes:

  1. Viabilitat. Com podem dissenyar i planificar projectes sostenibles econòmicament per tal que siguin transformadors?
  2. Participació. Com impliquem als grups d’interès en la cocreació i la participació en els projectes culturals?
  3. Avaluació. Com podem avaluar la contribució d’un projecte cultural a la transformació social?
  4. Replicabilitat. Com podem sistematitzar els aprenentatges dels projectes per a la seva transferència i millora?

I la manera de fer va ser conseqüència de la generositat i actitud dels assistents que van generar el  clima de cocreació i d’optimisme que defineixen mūtāre.

Moltes gràcies a totes les persones participants, a tu per interessar-te i llegir ara mateix aquest text, a Nekane Navarro i Jose Antonio Lavado per la dinamització i aportació de valor, i a l’antiga Fàbrica Estrella Damm per cedir-nos l’espai i fer-nos sentir com a casa.

Share This