fbpx

COMENÇA PER TU

Algú les ha de fer, aquestes coses. Vol dir això que les administracions no hi pensen, en la participació ciutadana en la cultura i en el seu impacte social? No, evidentment que hi pensen: però només la Fundació Carulla organitza una jornada anual, alimentada per la feina de desenvolupament de mesos, dirigida a trobar exactament i concretament de quin mal plora la criatura, de quin mal hem de morir o de quin mal hem de viure.

És a dir: si ens queixem tant de la manca de pressupost públic, de l’escassa incidència social, de la imatge d’excessiva ”inutilitat” de l’àmbit cultural, podem provar de concretar el problema i les eines per a corregir-lo?

Com posar la persona al centre: el segon repte de mūtāre i dels projectes culturals transformadors

La Fundació Carulla va convidar Eva García, experta en gestió de projectes culturals comunitaris i actual comissària del programa Art i Part, perquè fos l’encarregada d’inspirar i convidar a la reflexió als assistents a aquest segon workshop mūtāre, que pretenia donar resposta al repte de com situar les persones al centre dels projectes culturals transformadors.

En la seva intervenció, García va parlar del poder que tenen les arts i la cultura per emmirallar les aspiracions de cadascú i apoderar les persones per tal que transformin les seves realitats. Tanmateix, va recordar que parlar de persones vol dir parlar d’emocions, de diferències, de desconeixement i, sovint, d’incomoditats. És per això, deia, que el ritme dels projectes culturals és clau per generar participació i apropiació cultural.

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla i encarregada d’obrir la sessió, va recordar que aquests tallers que està duent a terme la Fundació Carulla responen a la necessitat d’aprofundir en el decàleg mūtāre, cocreat en el marc de la primera jornada mūtāre. L’objectiu final és poder confeccionar un llibre obert de la cultura i la transformació social, un espai digital on trobar eines i recursos útils per al disseny i avaluació de projectes culturals transformadors.

Perseguint aquest objectiu, la sessió es va vertebrar al voltant de quatre preguntes:

  1. Accés. Com podem facilitar l’accés de totes les persones als projectes culturals?
  2. Activisme. Quines condicions hem de tenir en compte per provocar que la persona sigui al centre dels projectes culturals com a protagonista activa?
  3. Creixement. Quines competències individuals i col·lectives podem promoure i desenvolupar des dels projectes culturals?
  4. Actitud. Com podem connectar amb l’emoció per provocar la transformació des de la cultura?

Les més de trenta persones que es van aplegar a l’Antiga Fàbrica Damm per participar del segon workshop mūtāre van treballar en grups per donar resposta a les preguntes plantejades. Arrel d’aquestes qüestions es van formular nous interrogants i nous reptes compartits. I gràcies a la participació inestimable de tothom qui va assistir al taller es va generar el clima de cocreació que ja és marca de mūtāre. Una reflexió final: posar la persona al centre de la cultura la fa volar, tant a la persona com a la cultura.

I tu? T’animes a pujar a la papallona mūtāre?

Share This