fbpx

La cultura té un efecte transformador pel simple fet d’existir

Partint d’aquesta base, a la Fundació Carulla ens hem fet la pregunta de si existeixen projectes culturals especialment transformadors. I aquesta és l’essència de MUTARE, una jornada de co-creació adreçada al sector cultural i social per identificar els factors que incrementen el potencial transformador dels projectes culturals.

programa

     9:00 h  |  Arribada i acreditacions

9:30 h | Benvinguda

PONENTS
Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla

9:45 h | Conferència inaugural

PONENTS
9:45 – 10:30 h Pilar Velilla, alcaldia de Medellín (Colòmbia) L’experiència de Medellín, de l’estigma de la violència a ciutat referent en cultura
10:30 – 10:45 h Torn obert de preguntes

10:45 h | MUTARE inspira

PONENTS EIXOS
10:45 -11:00 h Bibiana Ballbé presentarà i dinamitzarà cada xerrada inspiradora
MUTARE INSPIRA I Pau Llonch, Versembrant Cultura i educació
11:00 – 11:15 h MUTARE INSPIRA II Ada Vilaró, UrGentEstimar Cultura i sensibilització
11:15 – 11:30 h MUTARE INSPIRA III Raul Martínez, Monkingme Cultura i emprenedoria
11:30 – 11:45 h MUTARE INSPIRA IV Jorge Sánchez, Nau Bostik Cultura i desenvolupament comunitari
11:45 -11:50 h Pausa

11:50 h | MUTARE contrast

PONENTS
11:50 – 12:40 h Jordi Sellas introdueix i modera el debat
MUTARE CONTRAST Òscar Esteban, Tot Raval
Clara Peya, Les Impuxibles
Marisol López, directora cultura digital de l’ICEC
Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural
Debat sobre experiències i reptes des de les òptiques de la creació, l’educació, la digitalització i el món social
12:40 – 12:50 h Pausa

12:50 h | Workshops

PONENTS
12:50 – 13:50 h Workshop + modelatge Els assistents s’agruparan en diferents grups per definir el què, identificar el qui, dibuixar el com i esbrinar el per què? dels projectes culturals transformadors
13:50 -14:30 h Brunch

14:30 h | Conclusions i tancament

PONENTS
14:30 – 15:00 h Conclusions Bibiana Ballbè i Jordi Sellas llegiran el decàleg Quin són els elements que incrementen el poder transformador dels projectes culturals?
Tancament Fundació Carulla

9:00 h
Arribada i acreditacions

9:30 h
Benvinguda.
Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla

9:45 – 10:30 h
Conferència inaugural.
Pilar Velilla,  alcaldia de Medellín (Colòmbia) – L’experiència de Medellín, de l’estigma de la violència a ciutat referent en cultura

10:30 -10:45 h
Torn obert de preguntes

10:45 -11:00 h
Bibiana Ballbé presentarà i dinamitzarà cada xerrada inspiradora
MUTARE INSPIRA I
Pau Llonch
, Versembrant – Cultura i educació

11:00 – 11:15 h
MUTARE INSPIRA II
Ada Vilaró,
UrGentEstimar – Cultura i sensibilització

11:15 – 11:30 h
MUTARE INSPIRA III
Raul Martínez, Monkingme – Cultura i emprenedoria

11:30 – 11:45 h
MUTARE INSPIRA IV
Jorge Sánchez, Nau Bostik  – Cultura i desenvolupament comunitari

11:45 -11:50 h Pausa

11:50 – 12:40 h
Jordi Sellas introdueix i modera el debat
MUTARE CONSTRAT.
Òscar Esteban, Tot Raval | Clara Peya, Les Impuxibles | Marisol López, directora cultura digital de l’ICEC | Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural – Debat sobre experiències i reptes des de les òptiques de la creació, l’educació, la digitalització i el món social

12:40 -12:50 h Pausa

12:50 – 13:50 h
Workshop.  Els assistents s’agruparan en diferents grups per definir el què, identificar el qui, dibuixar el com i esbrinar el per què? dels projectes culturals transformadors

13:50 -14:30 h Brunch

14:30 – 15 h
Conclusions
Bibiana Ballbè i Jordi Sellas llegiran el decàleg –  Quin són els elements que incrementen el poder transformador dels projectes culturals?

Tancament.
Fundació Carulla

Il·lustradora gràfica en directe durant tota la sessió: Delphine Boghos

ponents

Marta Esteve

Marta Esteve

Directora de la Fundació Carulla. Llicenciada en Dret i en Treball Social, i formada per ESADE en lideratge, gestió i impacte de les entitats no lucratives, té una llarga trajectòria dins el Tercer Sector Social. Ha dirigit i liderat projectes a Càritas, la Fundació “la Caixa” i la Fundació IReS, entre d’altres.

Convençuda que la cultura fa les persones més lliures i felices i les societats més cohesionades, des de la Fundació Carulla estem totalment decidits a situar la cultura en un espai central de la vida de les persones i, per tant, com a motor de transformació social.

Pilar Velilla

Pilar Velilla

Nascuda a Medellín, Colòmbia. Periodista de vocació, ha estat cap de relacions públiques de dos governadors, ha participat en la redacció i edició de diversos llibres i ha presidit el Gremi cultural i la Xarxa de Museus d’Antioquia. Actualment, és la gerent del Centro a l’alcaldia de Medellín, des d’on dissenya l’espai urbà de la ciutat i incideix “al cor dels ciutadans”, com diu. Ponent en trobades culturals nacionals i internacionals sobre gestió cultural a Veneçuela, Perú, Colòmbia, Noruega i la pròpia Colòmbia.

Pau Llonch

Pau Llonch

Versembrant és un projecte socioeducatiu, una escola popular itinerant de hip hop, que neix amb la finalitat d’impulsar el treball de valors en joves com la igualtat, l’esperit crític i la cooperació a través l’art, la música i la literatura. Pau Llonch és l’impulsor del projecte després d’haver realitzat centenars de tallers arreu del país. Membre d’At Versaris, col·laborador en mitjans de comunicació i membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa.

Ada Vilaró

Ada Vilaró

Directora escènica, artista multidisciplinar i performer. Treballa l’espai públic, el site specific i l’art comunitari. Co-fundadora de la companyia kamchatka (Kamchatka i Habitaculum) i directora i creadora del festival de Creació Contemporània Escena Poblenou. urGENTestimar, obra inaugural de la Fira Tàrrega 2017, és un projecte que convida a escoltar el batec del cor de l’altre. Allò íntim es comparteix i es fa públic.

Raül Martínez

Raül Martínez

Ha estudiat nanociència i nanotecnologia, és altament creatiu i com a conseqüència de tot això, emprenedor de MonkingMe, una plataforma musical que permet escoltar, descarregar i compartir música de manera gratuïta i legal mentre els artistes guanyen diners. Amb el projecte ha aconseguit 300.000 € de finançament i crear 10 llocs de treball. Youtuber als 15 anys, un any després ja treballava per l’empresa nordamericana Fullscreen fent videotutorials.

Jorge Sánchez

Jorge Sánchez

Educador social amb experiència en treball comunitari. Membre fundador de l’associació RAI (Recursos d’Animació Intercultural) amb una trajectòria basada en tres eixos: el treball comunitari, els projectes en l’àmbit de la cultura, el lleure i l’educació no formal i la vinculació amb el territori. Actualment treballa com a gestor cultural a la Nau Bostik implementant la gestió comunitària com a eina per a la transformació social.

Òscar Esteban

Òscar Esteban

Director de la Fundació Tot Raval. Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UAB, ha desenvolupat la seva carrera professional en organitzacions de l’àmbit social i educatiu. Ha estat director de la Federació de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) i de la Fundació Escolta Josep Carol.

Clara Peya

Clara Peya

Pianista i compositora, considerada una de les creadores més originals i úniques que han aparegut en els darrers temps en l’escena musical del país. Graduada en piano clàssic a l’ESMUC (2007), va cursar estudis Superiors de jazz i modern al Taller de músics de Barcelona. Ja ha presentat set discs sota el seu nom, és cofundadora de la companyia de teatre-dansa i música en directe Les Impuxibles i ha compost diverses músiques per espectacles de teatre i dansa.

Gemma Carbó

Gemma Carbó

És Doctora en Ciències de l’Educació en l’àmbit de les polítiques culturals i educatives però va iniciar la vida acadèmica tard, després d’haver treballat al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries i al Museu del Cinema a Girona. En la darrera etapa ha dirigit la càtedra UNESCO de Polítiques Culturals a la Universitat de Girona centrada en la cooperació cultural i l’assessorament en estratègies de desenvolupament lligades a l’educació i la cultura. Actualment és la directora del Museu de la Vida Rural. Ha publicat el llibre: L’assignatura pendent, converses sobre educació, política i cultura, un recull d’entrevistes a expertes i experts de l’àmbit local català i internacional.

Marisol López

Marisol López

Gestora cultural especialitzada en cultura digital. Treballa al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Va ser responsable d’internacionalització de la cultura. Ara dirigeix l’Àrea de Cultura Digital. “Volem crear vincles entre cultura i tecnologia, treballar amb les empreses digitals, i ajudar els sectors culturals per fer el canvi digital”, explica.

Share This